Skip to content

4 effectieve leerstrategieën

Leerstrategieën

Thuis Huiswerkbegeleiding wordt ondersteund door ’t Leerlab bij het inzetten van verschillende werkvormen om schoolwerk te maken en te leren.

Daarbij maken we gebruik van de volgende 4 leerstrategieën:

  1. Retrieval Practice
  2. Interleaved Practice
  3. Spaced Practice
  4. Dual Coding

Deze vier strategieën werken voor iedereen. Hoe de tieners de strategie toepassen, dat kan verschillend zijn. Maar voor alle tieners geldt: deze vier leerstrategieën zijn effectief.

De onderzoeken hebben de strategieën Engelse namen gegeven. Klinkt natuurlijk mooi, maar handig is het niet.

Nederlandse benaming

Nederlandse namen voor de leerstrategieën zijn wel handig, want het zorgt ervoor dat het gemakkelijker met tieners te delen is. Dus de Engelse namen heeft ‘t Leerlab omgetoverd tot vier Nederlandse namen:

  1. Actief ophalen
  2. Switch en Hussel
  3. Spreid in de tijd
  4. Dubbel in je brein

Leren moet moeilijk voelen!

4 effectieve leerstrategieën

De leermanieren die populair zijn, bijvoorbeeld samenvatten, doorlezen en markeren voelen gemakkelijk. Als leren “snel” en gemakkelijk gaat, ben je onvoldoende aan het leren. Want snel en gemakkelijk leren betekent snel vergeten.

 Wat moet je wel doen?

Actief ophalen (Retrieval practice) is het actief ophalen van informatie uit je langetermijngeheugen. Daarin is vergeten een belangrijk onderdeel. Tieners moeten echt gaan graven in het geheugen. Wat weet je er van? Wat heb je precies geleerd? Hoe zat het ook alweer?

Switch en Hussel (Interleaved Practice) is het afwisselen van onderwerpen en/of type vragen, zodat het brein continu aan het werk gezet wordt. Dat is ontzettend belangrijk. Actief bezig zijn, want dat zorgt voor een groot leerrendement !

Spreid in de tijd (Spaced Practice) is de derde effectieve leerstrategie. Deze leerstrategie heeft alles te maken met het verspreiden, oftewel herhalen!

Dubbel in je brein (Dual Coding) is het combineren van woord en beeld. De lesstof dubbel in je brein! Dat is wat er bij deze effectieve leerstrategie gebeurt.

Voor meer informatie ga naar https://tleerlab.nl/

Contact

Telefoon: 06 42121466

E-mail: info@thuishuiswerkbegeleiding.nl

 

Adres

Zwingel 9

7772 SK Hardenberg

Social

thuis_huiswerkbegeleiding_logo

© Thuis Huiswerkbegeleiding | Website door Meer dan Online | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden